Karadeniz’de yetişen kalkan balığında iki yeni parazit keşfedildi

Sinop, Ordu, Kocaeli ve Kırım’da 5 farklı bilim beşerinin yürüttüğü çalışmada, kalkan balığının safra kesesinde biri daha evvel dünyada hiç rastlanmayan, başkası ise sadece Atlantik Okyanusu’nun kuzey Norveç kıyılarında yakalanan mezgit balıklarında görülen iki yeni parazitin keşfi bilim dünyasına tanıtıldı.

Parazitin insan sıhhatine ‘çiğ tüketilmediği takdirde’ bir sorun oluşturmayacağı vurgulandı. 

“CERATOMYXA SCOPHTHALMİ”

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Hastalıklar Ana Bilim Kısmı Lideri Prof. Dr. Ahmet Özer, Karadeniz’de yaşayan bütün balıklarda parazitel hastalıklar üzerine araştırmalar yürüttüklerini ve kalkan balığı üzerinde bir yıllık çalışmaları sonucunda bilim dünyasına iki yeni parazit keşfini kaydettiklerini söyledi.

Prof. Dr. Özer, “Son gerçekleştirdiğimiz çalışma kalkan balıkları üzerineydi. Bu çalışmada daha evvel dünyada tespit edilmeyen bir parazitin varlığını ortaya koymuş olduk. Bunu hem morfolojik olarak hem de genetik olarak gerçekleştirdik. Kalkan balıkları ekonomik ve ticari pahası yüksek olan balıklar. Tespit ettiğimiz parazit ise dünyada epeyce yaygın, yaklaşık 2 bin 600 çeşitle temsil edilen, ülkemizde de yaklaşık 30 civarında cinsle tespit edilen patojen tipleri bünyesinde barındıran kıymetli bir grup” diye konuştu.

Özer, Tespit ettikleri parazitin ismini ‘ceratomyxa scophthalmi’ koyduklarını ve bilim dünyasına kaydettiklerini söyledi. 

HEM KARADENİZ’DE HEM KALKAN BALIĞINDA İLK

Özer, ikinci keşfettikleri parazitin daha evvel farklı bir balıkta rastlandığını lakin kalkan balığında birinci sefer görüldüğünü lisana getirdi. Özer, “Yine bu araştırmamızda birebir balık örneklerinde Norveç kuzeyinde Atlantik Okyanusu’nda yaşayan mezgit balıklarında tespit etmiş olduğumuz bir paraziti birinci kez hem Karadeniz’de hem de kalkan balıklarında tespit etmiş olduk. Bilim dünyası için bir yeni çeşit, bir oburu de gerek konak ve lokasyon açısından bir öteki cinsin kaydını gerçekleştirmiş olduk” biçiminde konuştu. 

JAPONYA VE ÇİN’DE HASTALIKLARA RASTLANDI

Özer, kültürüne nazaran çiğ balık tüketen kimi ülkelerde parazit kaynaklı balık hastalığı olan ‘myxozoa‘nın görülmeye başladığını kaydetti. Türkiye’deki insanların balığı pişirerek yediğinden sıhhat açısından bir risk teşkil etmeyeceğini de kelamlarına ekledi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir