Ketojenik diyetin vücuda etkileri nelerdir?

Ketojenik diyet yahut kısaca keto diyet, neredeyse 100 yıl evvel tıpta çocuklarda ilaca dirençli epilepsiyi tedavi etmek için kullanılmış bir diyet modelidir. Sonraki vakitlerde düşük karbonhidrat içeriği ile zayıflamaya tesiri olduğu kanıtlanmıştır. Son vakitlerde ‘2 haftalık ketojenik diyet’ büyük popülerlik kazandı.

Diyet sürecinde karbonhidrat alımı sonlandırılıp yağ tüketimi arttırılır, bu sayede beden güç kaynağı olarak karbonhidrat yerine yağları kullanmaya başlar. Bu biyokimyasal sürece ‘ketozis’ ismi verilir.  

Diyetisyen Tuğçe Sert, ketojenik diyete ait açıklamalarda bulundu.

Sert’in açıklamaları şöyle:

KİMLER KETOJENİK DİYET UYGULAYAMAZ? 

-İnsüline yahut şeker ilacına bağlı diyabet hastaları  

-Tansiyon hastaları  

-Böbrek ve karaciğer hastalığı olanlar 

-Gebe ve emzirenler 

KETOJENİK DİYETİN YARARLARI NELERDİR? 

Epileptik çocuklarda nöbet sayılarında ve sıklığında azalma sağladığı çalışmalarda belirtilmektedir. Ayrıyeten parkinson hastalığının semptomlarını da hafifletir. Beden yağını azaltarak sağlıklı kilo vermeye yararı olan ketojenik diyette paketli ve şekerli hazır besinler tüketilmediği için akne ve sivilce üzere meselelerin güzelleşmesine de büyük katkı sağlamaktadır.  

KETOJENİK DİYETTE NE KADAR KARBONHİDRAT TÜKETİLİR? 

Farklı ketojenik diyet cinsleri uygulanmakla birlikte, kişinin ketozise girebilmesi için günde en fazla 50 gr karbonhidrat tüketmesi önerilmektedir. Ancak farklı uygulamaları olan ketojenik diyet çeşitleri bulunmaktadır.  

Standart Ketojenik Diyet: Kişinin günlük aldığı kalorinin %70’i yağlardan %20’si proteinden %10’u karbonhidratlardan karşılanır.  

Döngüsel Ketojenik Beslenme: Kişi haftanın 5 günü çok düşük karbonhidrat tüketirken 2 günü olağan sonlarda karbonhidrat tüketir.  

Yüksek Proteinli Ketojenik Diyet: Günlük güç gereksiniminin %60’ını yağdan, %35’ini proteinden, %5’ini karbonhidrattan karşıladığı diyet modelidir.  

KETOJENİK DİYETTE NELER TÜKETİLEBİLİR? 

Peynir: Beyaz peynir, kaşar peyniri, lisan peyniri, keçi peyniri, krem peynir, tulum peyniri.  

Yumurta 

Süt: Bitkisel sütler (badem sütü, Hindistan cevizi sütü, soya sütü) 

Yoğurt: Süzme yoğurt 

Yağlı tohumlar: ceviz, badem, fındık, fıstık ay çekirdeği, kabak çekirdeği 

Et kümesi: Dana eti, kuzu eti, hindi eti, tavuk, balık, ton balığı, jambon  

Sebzeler: Brokoli, karnabahar, ıspanak, kabak, patlıcan, domates, soğan, biber, sarımsak, mantar, kuşkonmaz, taze fasulye, marul, kıvırcık, taze soğan, salatalık, brüksel lahanası, kereviz, turp, beyaz lahana, enginar. 

Meyveler: Avokado 

Ketojenik Diyette Tüketilmemesi Gerekenler Nelerdir? 

Tahıllar: Bulgur, makarna, pirinç, buğday nişastası, mısır nişastası 

Baklagiller: Mercimek, nohut, kuru fasulye, barbunya 

Sebzeler: Tatlı patates, patates, bezelye, havuç 

Meyveler: Avokado hariç bütün meyveler  

Şekerli İçecekler: meyveli soda, meyve suları, şekerli çay, şekerli kahve, kola 

Soslar: Ketçap, mayonez, barbekü sos, hardal vb.  

Şekersiz Diyet Besinler: şekersiz sakız, şekersiz kola, diyabetik reçeller vb. (tatlandırıcı ekli oldukları için ketozise girmeyi engeller)  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir